Vanvittige cykelryttere og en idealistisk elefant

En søndag med tømmermænd bruges bedst på gode film. Således ramt af en uforklarlig tørst, sløvhed og hovedpine har jeg i dag set to film.

Først så jeg Jørgen Leths cykelfilm fra 1974 om Giro d’Italia, Stjernerne og vandbærerne. Mest af alt synes jeg filmen er et interessant indblik i cykelsporten i midt 70erne, hvor Eddy Merckx dominerede totalt, og hvor det var ok at få en øl i løbet af en etape. Stilen er typisk Jørgen Leth, med en autoritativ fortæller, som nøjsomt forklarer, hvad der udspiller sig i løbet. På den måde minder filmen meget om den lidt senere En forårsdag i helvede, som dog er noget mere dramatisk i sin visuelle og auditive fortællestil. Filmen kan varmt anbefales til alle, som har en interesse for cykling eller blot kan li’ Leths måde at formidle på.

Stjernerne og vandbærerne Horton

Den anden film jeg så var Horton, som handler om en elefant, der pludselig finder en ‘usynlig’ verden på et støvfnug. Det skaber selvfølgelig en masse ballade i junglen, men det hele ender naturligvis godt under moralen at “a person’s a person, no matter how small”. Meget smukt og meget amerikansk, som de nyere animationsfilm nu engang er. Den har sine sjove momenter, men lider generelt under et lidt for pusse-nusset univers og for få overraskelser.

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>