Sven Hazel: Nej tak

Monte Cassino Jeg har lige læst Monte Cassino (1965) af Sven Hazel og er langt fra begejstret. Som forfatter er Sven Hazel et omdiskuteret fænomen, og kilder hævder, at hele det paratekstuelle autentiske setup er komplet falskt.

Det er jeg i og for sig bedøvende ligeglad med, for bogen er intet værd. Struktur og plot er nærmest ikke-eksisterende, sproget er elendigt og klichefyldt, og den tykke ‘hvor-er-krig-bare-forfærdeligt-morale’ er tarveligt eksekveret. Lad mig blot give ét eksempel:

Verdens røvhul, det beskidte bjerg, så næsten smukt ud denne morgen. Solen stod over klosteret som en cirkelrund gloende kugle. Det var Guds morgen. Jeg kom til at tænke på den danske digterpræst Ingemanns salme: Morgenstund har guld i mund, og guld betyder glæde. Og fjerde vers: Gå da frit enhver til sit!

Kunne jeg da bare gøre det netop nu. Det var tvivlsomt, om jeg nogen sinde mere kunne gå frit til mit. Forlængst havde jeg satset alt på sort, og sort kom ud! Man måtte følge sin kugle. Det ved enhver, der har stået over for rouletten. Der var ingen vej tilbage. Derfor måtte jeg slå ham ihjel derinde bag det tunge maskingevær. (s. 252-53)

Hahahahaha…

Grinagtige sammenligninger

2. verdenskrigs kampe omkring Monte Cassino i 1944 danner rammen, men hovedvægten er lagt på den menige soldats oplevelse af krigens rædsler. Det lyder som sådan interessant nok, men det er det bare ikke, når der i den grad fortælles uden nogen som helst form for sproglig eller litterær bevidsthed.

På omslaget er Neue Zeitung citeret for at skrive følgende om bogen:

De fortræffeligt skildrede scener er på højde med Homers fremstilling af kampen om Troja.

Andre kilder i omslaget henviser til Hemingway. Disse sammenligninger finder jeg ikke engang tankevækkende, men allerhøjst grinagtige. Den eneste fællesnævner er krig, og så er den ikke længere. Hazel er ikke Homer eller Hemingway, men blot en middelmådig spændingsforfatter. At manden så ifølge udgiveren har solgt 52.000.000 bøger finder jeg ubegribeligt – ja næsten skræmmende.

7 comments to Sven Hazel: Nej tak

 • HGS

  Hold da helt kæft for et surt opstød. – Jeg kan læse, at den gode hr. Peter ikke har fattet en brik af hvad Svens bøger går ud på: Spændende underholdning, som ikke skal tager for mere end de er: Undeholdning. _ Men øhh..? Fornemmer jeg en anelse misundelse bag denne ordflom som den gode hr. Peter diverterer med? Måske en forfatterspire som føler sig forbigået? – Jeg tror det. – Sgu’!

 • Hej HGS

  Mange tak for din kommentar.

  Smag og behag er som bekendt helt og aldeles individuel, så derfor glæder det mig, at du har et mere positivt indtryk af bogen, end jeg har. Jeg er helt med på at Hazels bøger som udgangspunkt skal tages som “spændende underholdning”, som du skriver. Det mener jeg dog desværre ikke at bogen lever op til på grund af de ting, jeg nævner ovenfor (fantasiløst sprog, manglende plot).

  Hvad angår din sidste (svagt nedsættende) kommentar om misundelse og at jeg måske føler mig forbigået som “forfatterspire”, så finder jeg det ikke alene irrelevant at inddrage i diskussionen, men også ude af trit med konteksten. Det giver jo ingen mening at være misundelig på noget, man ikke kan lide…

 • Kære hr. HGS ( eller er det fru?)

  Jeg læser med stor fornøjelse hr. Peters mening om bøger, musik, osv.

  Derfor vil jeg gøre dig opmærksom på, at man skal først have bestået få grammatikprøver i dansk, før man tillader sig at kaste med ordene i f. eks ”den gode hr. Peter”. Det har jeg lært fra erfaring. :-)

  I det mindste behersker han sproget og bruger det på en fremragende måde.

  Bemærk venligst i denne sammenhæng, at det ikke er noget på dansk, der hedder ”skal tager”, men derimod kræver modalverber infinitiv formen eller også gerundiv efter……

  Håber du kan ”ser” min pointe.

  venlig hilsen
  den onde ana

  p.s. hjemmeopgave: anvendelse af komma, når man ikke kan kalde sig Faulkner. As in William.

 • ksj

  nu syntes jeg da helt ærligt at folk glemmer hvad det hele startet med,drop jers ordkløveri og hold jer til sagens kerne

 • K. Sommer

  Hej Peter, du har læst bogen. Kan du fortælle mig hvor jeg kan få fat i den. Hvis du selv har den kan jeg så købe den af dig.

 • Steen Thorskov

  Jeg giver dig ret. I min ungdom læste jeg Hazel med stor fryd og en tro på, at det måtte være selvoplevet, samt velskrevet, især De fordømtes legion. Nu tre årtier senere, sander jeg ungdommens smag. Dog finder jeg glimtvis, i de tidligste værker, passager af stor skønhed og et godt billedsprog. Hvem det nu måtte være som skrev kunne/burde have nøjedes ´Steen Thorskov.

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>