Robur – Luftens Erobrer

Robur - Luftens ErobrerSom lidt afslapningslæsning i julen har jeg underholdt mig med Jules Vernes Robur – Luftens Erobrer. Ud af Vernes mere end 50 romaner (!) er Robur – Luftens Erobrer en af de mindre kendte, og sammenlignet med eksempelvis En verdensomsejling under havet eller Rejsen til jordens indre kommer den da også til kort. Dermed ikke sagt at Robur – Luftens Erobrer ikke er læsværdig. Tværtimod er den en letlæst, fantasifuld beretning, der giver mulighed for tiltrængt virkelighedsflugt her i julens travle tid.

I romanen beskriver Verne et unikt fartøj med navnet Albatrossen konstrueret af den små-neurotiske ingeniør Robur. På Albatrossen kommer vi jorden rundt og ser alverdens seværdigheder og byer fra luften. Det er interessant at læse om, men ind imellem mister romanen lidt moment, og rejsen bliver triviel og opremsningsagtig, som om Verne mest af alt ønsker at belære fremfor at fortælle. Og netop fortællingen og den ramme, som jordomrejsen foregår indenfor, er svagheden ved bogen. Den er for uinteressant og unuanceret til at drive handlingen ordentligt fremad og i stedet kommer den til at virke som en farce uden noget rigtigt bid.

Det ændrer dog ikke på, at Vernes fantastiske og fremadskuende littrære innovationer er interresante at stifte bekendtskab med. Ikke mindst henimod slutningen, hvor der kommer mere fart på plottet. Så hvis du trænger til at se det hele lidt på afstand og komme væk, er en rejse med Robur og Albatrossen måske noget for dig.

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>