Marvel Hill, Primo Levi og robotter

Det er sommer, det er varmt og fritid er der lige pludselig lidt tilovers af. Den skal bruges fornuftigt, så her kommer 3 anbefalinger til sommeren:

Marvel Hill: “Kiss/Bite”

Lidt Mew, lidt moi Caprice, endda lidt Keane  – og så en hel masse Marvel Hill. “Kiss/Bite” er forløberen for Marvel Hills andet album, der er sat til at udkomme i efteråret. Singlen lover rigtig godt og lyder af et band, der er blevet mere modent og selvsikkert. Aggressionen fra Heartless is more er erstattet af en ærlig og mere neddæmpet stil, som i den grad klæder bandet. Tekstmæssigt er der også mere på spil, når kærlighedens banale følsomhed kontrasteres af fornuften, som har fået nok. Imidlertid spores der en selvmodsigelse mellem de to, og sangen får derved formidlet et smertefuldt dilemma. “Whatever you try, whatever you say, whatever you feel it’s just too late…” Et godt soundtrack til de mørke sommeraftner og en lovende forsmag på den svære toer.

Du kan lytte til singlen på MySpace og købe den på iTunes. Desværre ingen vinyl, men det kommer forhåbentlig, når hele pladen udkommer.

Primo Levi: Vidnesbyrd

Levi står som en klassiker indenfor den litterære vidnesbyrdgenre. Som italiensk jøde blev han i 1943 deporteret til en lejr nær Auschwitz og overlevede mod alle odds (og modsat de fleste andre). Efterfølgende skrev han de tre bøger Hvis dette er et menneske, Tøbruddet og De druknede og de frelste, som skildrede hans oplevelser i lejrene og tiden, der fulgte efter. Forlaget Rosinante har nu samlet de tre bøger under titlen Vidnesbyrd, som sælges til sølle 200 kr.

Bogen rummer nogle gribende optegnelser, der veksler mellem nøgterne observationer og personlige reflektioner. Levi er med god grund mildest talt dybt misfornøjet med, at det kunne ske, og finder det utilgiveligt: “Forstår Kuhn [en medfange] ikke at det der er sket i dag er så afskyeligt at ingen takkebøn, ingen tilgivelse, ingen udslettelse af de skyldige, kort sagt intet af det der står i menneskenes magt nogensinde kan gøre det godt igen?”  Spørgsmålet stiller Levi efter en af de regelmæssige udvælgelser, hvor fanger sendes til gaskamrene.

Vidnesbyrd er smertelig men også nødvendig læsning, som minder os om den forfærdelige fortid.

Robotter: Transformers 2 og Terminator Salvation

Bliver det en dansk sommer, som vi kender den, er regn nok ikke uundgåeligt. Så er det med at komme i biffen, og få lidt letbenet underholding for at slippe for Den store Klassefest på TV2, som genudsendes for gud ved hvilken gang.

Transformers 2Transformers 2 er dårligere end etteren, men er nu stadig god underholdning. Historien er sparet væk, men til gengæld er der militær-gadgets og enorme robotter en masse, og hvad mere har man egentlig brug for? Scenen hvor Optimus Prime ene robot forsvarer hovedpersonen (som jeg har glemt hvad hedder) er således alle 90 kr. værd. Dyre actionfilm skal ses i biografen og det gælder i den grad Transformers 2!

Terminator Salvation er marginalt bedre end Transformers 2, men forvent ikke nogen dyb, sammenhængende historie. Den ene hovedperson, John Conner (Christian Bale), råber hele tiden og har ikke mange nuancer. Lidt bedre er Marcus Wright (med stumt W… spillet af Sam Worthintgon), som spiller den gode robot, der tror den er et mennske. Igen er det dog effekterne og de generelle science fiction-gimmicks, som trækker. Filmen samler nogenlunde op efter den katastrofale Terminator 3, om end den stadig er etteren underlegen.

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>