Fremragende debut

Min tidligere studiekammerat fra litteraturhistorie, Anders Hoberg, debuterede d. 28. april 2008 som forfatter med romanen Kødets afveje. Jeg har nu fået læst den, og jeg er rigtig glad på Anders’ vegne, for bogen er god.

Den stakkels Nicolai Svaneborg hvirvles meget mod sin vilje ind i en okkult underverden, som truer med at ødelægge verden. Intet mindre. Der går naturligvis et stykke tid, før Nicolai erfarer, hvor grelt det reelt står til, og på den måde opbygges der en støt opadgående spændingskurve.

Finurlig fortæller
Det er Nicolai selv, der fortæller historien, og denne fortællerstemme er godt selskab. Generelt er han et selvudslettende pjok, som slet ikke har lyst til at redde verden og derfor løbende kommer med fede kommentarer som denne:

“Andres problemer har aldrig rigtigt kunne mindske mine egne. Om noget forfladiger andres kvaler blot ens egen lidelseshistorie, og udelukker muligheden for storslået tragik.” (s. 16)

Hele tiden er der denne underliggende selvbevidsthed, som delagtiggør læseren i Nicolais tanker omkring det, han kommer ud for. Det er skarpt og underholdende, og det indsætter romanens spektakulære scener i et genkendeligt og tiltalende univers.

Samtidig er Nicolais sprog også farverigt og lattervækkende med sit ofte meget udpenslede, groteske  billedsprog. Eksempelvis denne beskrivelse af en STOR mand:

“Hans store hænder lignede blødende kløer, og han virkede næsten for stor til rummet, som om han kun lige kunne begrænse sig til de tyve kvadratmeter.” (s. 112)

Ydermere gemmer der sig også mange guldkorn i Nicolais sideløbende bemærkninger, hvor han tørt kommenterer på det mere og mere absurde forløb, han er blevet en del af. Min personlige favorit er denne kommentar, som egentlig kunne henvise til noget smukt omkring altings sameksistens, men som i Nicolais tilfælde tværtimod henviser til noget meget konkret og ubehageligt:

“Det lærer man måske efterhånden, at alt kommer én ved. At intet, der sker, undgår at berøre, befamle og rode rundt i ens liv, uanset hvor fjernt det så umiddelbart kan forekomme.” (s. 140)

Læs den: Kødets afveje

Man er som læser underholdt hele vejen, både sprogligt, spændingsmæssigt og ikke mindst humoristisk. For bogen er virkelig sjov, og indimellem sidder man bare og griner for selv over de absurde begivenheder og ikke mindst Nicolais respons på dem. Det er god litteratur og jeg kan varmt anbefale bogen. Uden at afsløre for meget kan der tilmed være lagt op til en fortsættelse, så vi kan kun håbe at Anders får skrevet og udgivet endnu mere. Bedømt ud fra debuten er det ham velundt!

forlagets hjemmeside kan du købe bogen samt få en forsmag i form af tre gratis kapitler.

1 comment to Fremragende debut

  • Herlige citater! Især det første kunne jeg heller ikke glemme igen. Rart at have en meningsfælle om den bog! Og så opdagede jeg også, at du har en blog:o) Den vil jeg da besøge igen!

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>