Carver, Ejersbo og Hultberg

3 nye bøger er blevet læst og fordøjet. Her kommer min mening:

Raymond Carver: Her hvor jeg ringer fra

Raymond Carver: Her hvor jeg ringer fraHer hvor jeg ringer fra er en rigtig god novellesamling fra den amerikanske short-story gury Raymond Carver, som er kendt for sin kontante, Hemingway-inspirerede stil. Det er kvalitetslitteratur og nogle af novellerne er rigtig, rigtig gode. Et særligt indtryk gjorde “Er det rigtige kilometer?” med sit underspillede jalousidrama og “Er du læge?” om tilfældets kraft.

Der er også smuttere som “Populær mekanik,” der kommer til at virke komisk på en dårlig måde med sin meget korte beskrivelse af et skænderi som ender med med, at et barn måske får armen revet af. Gennemgående er det dog rigtig god læsning, selvom ledemotiverne og karaktertyperne går meget igen på tværs af historierne.

Se mit favoritcitat fra Her hvor jeg ringer fra.

Jakob Ejersbo: Eksil

Jakob Ejersbo: EksilJeg læste i sin tid Nordkraft, hvor jeg følte mig underholdt på en uinspirerende, Station 2-agtig måde. Alligevel besluttede jeg mig for at læse Eksil, som har fået gode anmeldelser med på vejen. Denne gang fik Ejersbo-oplevelsen dog et ekstra tvist, da jeg nappede den på lydbog – noget jeg ikke har prøvet siden de tidlige teenageår. Det tog mildt sagt noget tid, før jeg vænnede mig til Thure Lindhardts svagt dramatiserede oplæsning, men efterhånden fungerede det ok.

Hvis man tager motiverne fra Nordkraft og flytter dem til Afrika i 80erne, har man en meget god idé om, hvad Eksil er for en størrelse. Der er masser af ungdomsoprør, svigt, sprut, sex og stoffer, hvilket i og for sig burde være spændende nok. Det er dog bare ret stereotypt og unuanceret og hovedpersonen Samantha bliver belastende i længden. Romanen fungerer dog stadig nogenlunde med det eksotiske Afrika som et fint virkemiddel. Jeg tror dog ikke, at jeg gider at læse (eller høre) de to sidste bind i Ejersbos Afrika-trilogi.

(Her er ikke noget yndlingscitat, da det er svært at sætte æselører i en lydbog).

Peer Hultberg: Byen og verden

Peer Hultberg: Byen og verdenLitterært bevæger vi os med Byen og verden lige nogle hak op i forhold til Ejersbo. Der er tale om en roman af tårnhøj klasse, hvis stil og tone er fascinerende. En særlig kakofonisk, upersonlig og dybt farvet fortællerstemme fortæller gribende livshistorier fra Viborg i starten af 1900-tallet. Der er en inciterende distance i fortællingerne, men samtidig en bedrevidenhed og fordømmelse, som gør personportrætterne nærværende og autentiske.

Byen og verden udløste fortjent Nordisk Råds Litteraturpris til Hultberg i 1993. Det er god læsning og eneste anke er, at det godt kan blive en anelse ensformigt i længden med monologerne. Men det opvejes dog rigeligt af det stilsikre sprog og den underspillede humor.

Se mit favoritcitat fra Byen og verden.

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>