Anmeldelse: Martin Jensen – En fremmed klippe

Product by:
Martin Jensen
Price:
210 kr.

Reviewed by:
Rating:
1 Star
On 26. juni 2012
Last modified:9. juli 2012

Summary:

En tynd omgang

Martin Jensen: En fremmed klippeVi er i Wales i år 1848. Vores hovedperson er en 14-årig dreng, der hedder Sion. Hans forældre er døde. Et cirkus kommer til byen. Sion møder en elefant og en elefantpasser. Ting sker. Sion bliver voksen. Sådan kan handlingen i En fremmed klippe af Martin Jensen fra 2012 parafraseres. Lyder det spændende? Nej vel. Og det er det heller ikke.

Banal initiation-fortælling i kedelig indpakning

Vi har at gøre med en banal initiation-fortælling om en drengs indvielse i voksenlivet. Det er en genre, som Hemingway mestrede og hvor især den korte novelle “Indian Camp” fra 1924 står som et stærkt eksempel. Hos Hemingway fungerer det – det gør det ikke hos Jensen.

Jensens plot er spændingsløst 95% af tiden og karatererne er flade som pandekager. Den historiske kontekst, som danner ramme om begivenhederne, er også røvsyg. Endelig er sproget kluntet og jeg bliver virkelig træt af de mange ligegyldige passager, som ikke tjener nogen verdens nytte ud over at forklare, hvordan tingene var i gamle dage… Lad os tage et eksempel:

“Græsset var vådt endnu, da han drejede væk fra bjergvejen og fulgte stien opad bag Vedbendbusken. Heldigvis pudsede han skoene godt forleden, de næsten skinnede af læderfedt og holdt fugten ude.” (s. 130)

Hvorfor fortæller du mig det? Det har da ingen som helst relevans, at Sion lige har pudset sine sko. Er det for at indikere, at han er en flittig, pligtopfyldende dreng? Hvis ja, så var det allerede feset ind omkring side 17.

Hen mod slutningen kommer der en anelse dramatik, så bogen sniger sig lige over grænsen for komplet spild af tid. Men En fremmed klippe er overordnet set ikke en god bog.

Om bogen

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>