Anmeldelse: George R. R. Martin – Dying of the Light

Product by:
George R. R. Martin

Reviewed by:
Rating:
2
On 20. marts 2013
Last modified:20. marts 2013

Summary:

Interessant fortælling om mødet mellem forskellige kulturer. Bogen er dog generelt ret kedelig: der er for lidt fremdrift og vores fortæller er uinteressant.

George R. R. Martin: Dying of the LightDying of the Light er George R. R. Martins debutroman fra 1977. Med sit fokus på  romantik og melodrama tilhører bogen den såkaldte space opera kategori, som er en underkategori til science fiction. Det er alt i alt en ok bog, men der er langt til det høje niveau, som Martin viser i A Song of Ice and Fire (fra 1996 og frem).

Det meste af bogens handling foregår på planeten Worlorn, som efter at have lagt jord til en kæmpe festival nu er mere eller mindre forladt. Dens sol er ved at blive udslukt og derfor vil den snart blive til en stor ubeboelig isklump. Imidlertid har en gruppe rabiate kavalars (en menneskelignende, krigerisk race) slået sig ned på planeten for at lege big game hunting med de få beboere som er blevet tilbage.

Dette er dog blot rammen, for som i Martins andre bøger er det selvfølgelig de menneskelige relationer og konflikter, der fylder mest. I centrum har vi bogens protagonist Dirk t’Larien (menneske) som rejser til Worlorn fordi (han tror), hans gamle flamme Gwen Delvano (kavalar) har sendt bud efter ham. Det har hun dog ikke og hun er i mellemtiden blevet gift med en anden kavalar, den noble og intelligente Jaan Vikary.  Hermed er scenen sat til et romantisk drama, men dette bliver dog hurtigt overskygget af andre konflikter, som bogens hovedpersoner hvirvles ind i.

Martin formår med Dying of the Light at skabe en interessant fortælling om de problemer, som opstår når forskellige kulturer og verdenssyn mødes. Det hele er troværdigt og det univers, som han har beskrevet, er som altid sanseligt og velfunderet. Det ændrer dog ikke på, at Dying of the Light generelt er ret kedelig – primært fordi der er for lidt fremdrift i plottet og fordi vores fortæller er for uinteressant.

Om Dying of the Light

  • Titel: Dying of the Light
  • Forfatter: George R. R. Martin
  • Udgivet: 1977
  • Sider: 241
  • Pris: 109 kr. ved Adlibris (ved publicering af anmeldelsen)

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>