Anmeldelse: Bruce Springsteen – En biografi af Karsten Jørgensen

Product by:
Karsten Jørgensen

Reviewed by:
Rating:
4
On 23. november 2012
Last modified:15. december 2012

Summary:

En solid biografi med få skønhedspletter. Overordnet formidles stoffet med stor entusiasme og der lader til at være styr på facts.

Karsten Jørgensen: Bruce Springsteen, en biografiBruce Springsteen udgav sin debutplade i 1973. Jeg blev født i 1982 og omkring 2003 blev jeg fan. Det startede især med sangen “Tougher than the rest” fra Tunnel of Love-pladen fra 1987 (se den ultrafede firser video). Den fik mig til at dykke ned i kataloget og efterhånden kom Springsteen til at stå som en form for mytologisk helt, som har styr på sine holdninger og måder at gøre tingene på. Han har noget på hjerte og han har en kunstnerisk tyngde og ærlighed, som gør det vedkommende.

Engang til en fest talte jeg med en fyr, som undredede sig over at et ungt menneske som mig var vild med Bruce Springsteen, for “er Springsteen i virkeligheden ikke bare en amerikansk Poul Krebs?” Ikke et ondt ord om Poul Krebs, men sammenligningen er i mine øjne på ingen måde på sin plads. Bruce er i min optik på et helt andet niveau med sin kompromisløse tilgang til musikken og konstant høje kvalitetsniveau. Har man været til et liveshow med Springsteen, er man heller ikke i tvivl om, at manden er i en klasse for sig.

Springsteen selv er god til at sætte ord på det:

Jeg har ikke behov for at sælge plader, der tjener millioner. Jeg har behov for at føle, at mit arbejde er centralt, vitalt og placerer mig i en nutidig sammenhæng, hvor jeg ikke behøver at stille mig op på scenen og føle, at min karriere afhænger af en sang, jeg skrev for 20 år siden. (s. 229)

En solid biografi med få skønhedspletter

Selvom jeg er stor fan og har været det i snart 10 år, så ved jeg dog ikke så meget om Springsteen. Derfor var det med stor fornøjelse at jeg læste Bruce Springsteen – En biografi. Biografien blev udgivet i 2012 og er skrevet af Karsten Jørgensen, som tidligere har skrevet bøger om Dylan, McCartney, Lennon og The Beatles. Bogen har en klassisk, velfungerende komposition i det den er opdelt kronologisk med kapitler baseret på musikalske perioder. Det fungerer fint, selvom den tematik, som knyttes til hver kapitel, til tider virker en anelse forceret.

I hvert kapitel beskriver Jørgensen de enkelte plader inklusiv forhistorien, receptionen og efterspillet. Det er fedt og man får et godt overblik over de historien bag Springsteen via de 17 forskellige plader og mange turneer. Samtidig gennemgås de fleste af sangene en efter en. Det fungerer for det meste, men der går nogle gange lige lovlig meget smagsdommeri i den, når han analyserer på sangenes kvalitet. Dertil kommer de mange sammenligninger of referencer til Dylan og Beatles, som der kommer lige lovlig mange af. Men overordnet formidler Jørgensen sit stof med stor entusiasme og der lader til at være styr på facts. Alt i alt er der altså blot få skønhedpletter på den solide præstation. Bruce Springsteen – En biografi er god læsning, så hvis du er fan af Springsteen, så giv dig selv en tidlig julegave.

Se i øvrigt flere gode Springsteen citater fra bogen her.

Om Bruce Springsteen – En biografi

  • Titel: Bruce Springsteen – En biografi
  • Forfatter: Karsten Jørgensen
  • Udgivet: 2012
  • Sider: 360
  • Pris: 233 kr. ved Adlibris (ved publicering af anmeldelsen)

Tak til Kasper Kaufmann fra Klim for bogen!

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>